Kajakaštvo je sportsko rekreativna grana u kojoj sportisti sede (u kajaku) ili kleče (u kanuu), okrenuti licem u smeru vožnje, a pokreću se veslom koje nije oslonjeno na čamac, već se drži slobodno u rukama.
Kajakaštvo se deli na:
  •  Kajak na mirnim vodama (sprinterske trke na 200, 500, 1000 i 5000 metara)
  •  Maraton (od 10 do 42 km, sa trčanjem, savladavanjem kopnenih prepreka ili bez trčanja)
  •  Slalom (trke na 300 do 600 m uz savladavanje vodenih prepreka, kapija)
  •  Kajak na divljim vodama (spust ili maraton na stazama od 5 do 10 km na brzim, divljim vodama)
  •  Polo (igra s loptom)
  •  Dragon boat (dugi domorodački čamci sa po 20 veslača)
  •  Jedrenje

Mala istorija kajaka

John MacGregor se smatra ocem današnjeg kajakaštva. Taj škotski advokat je 1865. godine konstruisao prvi turistički kajak na osnovu opisa eskimskih kajaka i bio prvi promoter kajakaštva u svetu. Prvosagrađeni kajak bio je dug 457 cm i širok 76 cm, po dimenzijama veoma sličan današnjim divljovodaškim kajacima. Takav jedan kajak, konzerviran, čuva Royal Canoe Club u Engleskoj, koji je osnovan davne 1866. god. i smatra se najstarijim kajakaškim klubom na svetu. MacGregor je svoj prvi kajak nazvao Rob Roy, po junaku istoimenog romana Waltera Sccota (1771-1832.). To ime se koristi godinama kasnije za sve čamce tog oblika i svrhe, kako u Evropi, tako i u Americi. Prva kajakaška regata održana je 1867. godine na Temzi i organizovao ju je Canoe Club iz Londona (1875. god. kraljica Viktorija je izdala odobrenje da se pomenuti klub može nazvati Royal Canoe Club). 1871. god. osnovan je New York Canoe Club u Americi, gde po uzoru na indijanske čamce prave kajake koji se pokreću veslom sa jednom lopaticom. Čamci su nazvani Canadian i već od 1879. god. se javljaju i u Evropi. 880. god. osnovan je i prvi kajakaški savez, American Canoe Assotiation (ACA). 1924. god. osnovan je međunarodni kajakaški savez u Kopenhagenu, Internationale Representantschafr fur Kanusport, skraćeno IRK, pod čijim pokroviteljstvom kajak postaje olimpijska disciplina (od 1936. god. i OI u Berlinu). Na prvom posleratnom kongresu, održanom 1946. god. u Štokholmu, IRK menja naziv u International Canoe Federation (ICF) ili La Federation internationale de Canoe (FIC), a zvanični jezici umesto nemačkog postaju engleski i francuski.

Kajak na mirnim vodama

Kajak na mirnim vodama je borba brzine, snage i izdržljivosti, gde se sportisti takmiče rame uz rame na vodama koje ne teku. Od 1936. godine kajak je olimpijski sport. U olimpijskom programu nalazi se 12 kajakaških disciplina. Muškarci se takmiče u kajku jednosedu i dvosedu na 500 i 1000m, četvercu na 1000m, kao i jednokleku i dvokleku na 500 i 1000 m. Žene se takmiče u jednosedu, dvosedu i četvercu na 500m. U programu svetskih i evropskih šampionata i nacionalnih takmičenja nalaze se još i sledeće discipline: muškarci - jednosed, dvosed, četverac, jednoklek, dvoklek i četvoroklek na 200 m, četverac i četvoroklek na 500m, četvoroklek 1000m, žene - jednosed, dvosed i četverac na 200m. i dvosed 1000m. Osim pomenutih sprinterskih disciplina postoje i atraktivne maratonske trke.
Moderni kajaci napravljeni su od karbona, kevlara ili njihove kombinacije vlakana ili platna impregniranih poliesterskim ili epoksidnim smolama. Zbog toga su veoma lagani i izuzetno čvrsti.
Kajak je sportski čamac sa krmom, u kome takmičar sedi u uskom otvoru, nogama oslonjenim na prečagu ispod gornjeg svoda-palube čamca. Palica za upravljanje nalazi se izmedju stopala. Čamac se pokreće veslom koje ima lopatice sa obe strane drške.


Dimenzije:
K-1 jednosed
K-2 dvosed
K-4 četverac
dužina
5.20 m
6.50 m
11.00m 
težina
12 kg
18 kg
30 kg
Kanu je, za razliku od kajaka, čamac otvorenog tipa, rombičnog oblika, bez krme, u kome takmičar kleči na jednom kolenu oslanjajući se drugim stopalom o pod čamca. Čamac se pokreće veslom sa jednom lopaticom otiskujući se o vodu samo sa jedne strane čamca.


Dimenzije:
C-1 jednoklek
C-2 dvoklek
C-4četvoroklek
dužina
5.20 m
6.50 m
9.00 m
težina
16 kg
20 kg
30 kg
Kajak na divljim vodama
Kajak na divljim vodama je uzbudljiv, atraktivan sport, u kome se sportisti takmiče na brzim, tekućim vodama. Podeljen je na dve osnovne grane: slalom i spust. Slalomske trke se održavaju na distancama od 300-500 m., gde takmičari moraju da prodju kroz 25 nizvodnih ili uzvodnih kapija, za što kraće vreme, a da pri tom ne zarade kaznene poene u vidu dodatnog vremena. Za svaki dodir kapije dobijaju se 2 kaznene sekunde, a za promašenu kapiju 50 sekundi. Slalom je u programu olimpijskih igara od 19
72. godine. Postoje sledeće slalomske discipline: kajak jednosed, kanu jednosed i dvosed za muškarce i kajak jednosed za žene. Spust se održava na stazama dugim 5-10 km. Postoji teorija da svaki vodeni tok ima traku širine oko 60 cm. gde voda teče najbrže. Takmičari treba da što duže ostanu u toj struji kako bi ostvarili dobar rezultat. Da bi to postigli moraju dobro da poznaju vodene tokove.Divljovodaški čamci
Divljovodaški čamci moraju da zadovolje nekoliko uslova: da budu lagani a istovremeno i veoma otporni na udarce. Zato se prave od najsavremenijih kompozitnih materijala. Čamci za slalom nemaju krmu, vretenastog su oblika, sa tesnim otvorom u kome takmičari sede-u kajaku, ili kleče-u kanuu, nogu skroz podvučenih pod svod-palubu čamca. Iz bezbedonosnih razloga, obavezan deo opreme je špric-deka, pokrivač koji se nosi oko struka i potpuno zatvara otvor na čamcu, kao i zaštitna kaciga. Kajak se pokreće veslom koje ima lopatice na obe strane drške, a kanu kratkim veslom sa jednom lopaticom.


Dimenzije:
K-1 kajak
C-1 kanu
C-2 kanu
dužina
4.00 m
4.00 m
4.58 m
širina
0.6 m
0.7 m
0.8 m
težina
9 kg
10 kg
15 kg